Η κάνναβη νομιμοποιείται σε περισσότερα μέρη από ποτέ. Ορισμένοι ακτιβιστές πιέζουν για νομιμοποίηση με ισχυρισμούς για οφέλη από την κλιματική αλλαγή, αλλά πόσο αληθές είναι ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής;
Η ιδέα ότι η καλλιέργεια κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν είναι νέα. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, ψευδοεπιστήμη και καθαρή προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές του επιχειρήματος της νομιμοποίησης. Αυτό μπορεί να καταστήσει πολύ δύσκολο για το κοινό να εξακριβώσει την πραγματικότητα πίσω από τους ισχυρισμούς.
Το επιχείρημα του μονοτερπενίου
Ένα διαδεδομένο επιχείρημα υποστηρίζει ότι η φύτευση κάνναβης από μόνη της θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα τερπένια που απελευθερώνονται από δέντρα που χάθηκαν λόγω της αποψίλωσης των δασών. Αυτά τα τερπένια παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ατμοσφαιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, τα μονοτερπένια (τα οποία έχουν όλα τον χημικό τύπο C10H16) έχουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον μηχανισμό, αν και άλλοι τύποι μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί.
Καθώς τα μονοτερπένια απελευθερώνονται, ταξιδεύουν μέχρι τη στρατόσφαιρα, μεταφέρονται από ρεύματα μεταφοράς και υφίστανται αντιδράσεις οξείδωσης με το όζον, το ΟΗ και το ΝΟ3 στην ατμόσφαιρα για να παράγουν μια σειρά από παραπροϊόντα.
Η κατανόησή μας για τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους τα μονοτερπένια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη από τις επιβλαβείς ακτίνες UVB του ήλιου δεν είναι πλήρης. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα προϊόντα της οξείδωσής τους στην ατμόσφαιρα βοηθούν στο σχηματισμό νεφών, τα οποία αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και παράγουν ενισχυμένη βροχόπτωση. Τα μονοτερπένια απελευθερώνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε θερμότερο καιρό, επιτρέποντας ένα τοπικό αποτέλεσμα ψύξης καθώς τα σύννεφα σπέρνουν πάνω από το δάσος, ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του.
Τι είναι λάθος με αυτό το επιχείρημα;
Αν και είναι σίγουρα αλήθεια ότι η κάνναβη απελευθερώνει μονοτερπένια, οι ποσότητες και οι τύποι που απελευθερώνονται δεν έχουν καθοριστεί οριστικά (και ποικίλλουν μεταξύ των στελεχών) και ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης τους στην ατμοσφαιρική ρύθμιση δεν έχει αξιολογηθεί. Προφανώς δεν υπάρχει βάση για να υποδηλωθεί ότι η κάνναβη απελευθερώνει περισσότερα μονοτερπένια από όλες τις άλλες γεωργικές καλλιέργειες.
Με βάση το γεγονός ότι η κάνναβη απελευθερώνει τα περισσότερα από τα μονοτερπένια που θεωρούνται πιο σημαντικά για την οξείδωση και το σχηματισμό νεφών (α-πινένιο, β-πινένιο, D-λιμονένιο, μυρσένιο, καμφένιο, μεταξύ άλλων), μπορεί κάλλιστα να υπάρχει ένας συγκεκριμένος ρόλος για την κάνναβη να παίξει, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να έχει καθιερωθεί.
Η κάνναβη αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο απελευθερώνει τερπένια δεν είναι κατανοητός. Επιπλέον, μπορεί κάλλιστα να υπάρχει ένα άλλο, ή ίσως πολλά άλλα, φυτικά είδη που μπορούν να κάνουν μια ισοδύναμη ή καλύτερη δουλειά απελευθερώνοντας ατμοσφαιρικά μονοτερπένια:
Γλυκό κάστανο
Το γλυκό κάστανο (Castanea sativa) είναι γνωστό ότι είναι μεταξύ των υψηλότερων εκπομπών μονοτερπενίων και επιτυγχάνει το πλήρες ύψος του περίπου 35 μέτρα (και περίμετρο περίπου 2 m) σε περίπου 80 χρόνια. Τα πρώτα 12 χρόνια μπορεί να φτάσει τα 20 μ.
Ευκάλυπτοι
Οι ευκάλυπτοι είναι επίσης γνωστό ότι παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα (η μπλε ομίχλη που δίνει το όνομά τους στα Αυστραλιανά Γαλάζια Όρη προκαλείται από το φως που διαχέεται από το σύννεφο των μονοτερπενίων που απελευθερώνονται από αυτά) και έχουν πολλές εφαρμογές στην ιατρική και τη βιομηχανία. Αναπτύσσονται γρήγορα, με νέα ανάπτυξη έως και τέσσερα μέτρα ετησίως.
Μαύρο μπαμπού
Το μαύρο μπαμπού (Phyllostachys nigra) αναπτύσσεται με ρυθμό έως και τρία μέτρα ετησίως, και είναι άλλος ένας υψηλός παραγωγός μονοτερπενίων, καθώς και έχει διάφορες εφαρμογές σε ξυλεία, φυτικές ίνες, τρόφιμα και φάρμακα.
Ως εκ τούτου, ισχυρισμοί χωρίς πηγές όπως «το φυτό της κάνναβης είναι εξαιρετικό στην παραγωγή άφθονων ποσοτήτων 58 μονοτερπενίων σε λιγότερο χρόνο, σε περισσότερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, με μεγαλύτερο οικολογικό και οικονομικό όφελος από οποιονδήποτε άλλο γεωργικό πόρο στη Γη» είναι αντιεπιστημονικοί και δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη συνεχιζόμενη αιτία για τη νομιμοποίηση του δυνητικού ρόλου της κάνναβης στη συμβολή στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Η σημασία του CO2
Οι δασικές περιοχές είναι συλλέκτες άνθρακα ζωτικής σημασίας, που δεσμεύουν τόνους άνθρακα ανά εκτάριο ετησίως και έτσι μειώνουν το συνολικό επίπεδο ατμοσφαιρικού CO2, ενώ εκπέμπουν επίσης οξυγόνο. Το CO2 είναι ένα γνωστό αέριο του θερμοκηπίου και η αυξανόμενη ατμοσφαιρική συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου συνδέεται στενά με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Καθώς η αποψίλωση των δασών συνεχίζει να επηρεάζει τις δασικές περιοχές του κόσμου, το ποσοστό της συνολικής δενδροκάλυψης έχει μειωθεί δραστικά. Θεωρείται ότι η αποψίλωση των δασών από μόνη της ευθύνεται για κάποια συνολική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς προκάλεσε αύξηση του CO2 μεταξύ 12% και 20% ανεξάρτητα από αυτή που προκαλείται από τη βιομηχανία και άλλες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ένα άλλο συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα υποστηρίζει ότι η κάνναβη είναι καλύτερος υποψήφιος για δέσμευση άνθρακα από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Ένα άρθρο από τον εντυπωσιακό ιστότοπο Natural News αναφέρει ότι «τα οφέλη της κάνναβης για την αποκατάσταση του εδάφους είναι ουσιαστικά απαράμιλλα στη φύση, καθώς αυτό το θαυματουργό φυτό τραβάει φυσικά πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από οποιοδήποτε άλλο δέντρο, θάμνος ή φυτό που είναι γνωστό στον άνθρωπο». το άρθρο συνεχίζει με απόσπασμα από ένα σκοτεινό ιστολόγιο, το Carbon Planet, το οποίο υποστηρίζει: “Ένα χωράφι με φαρμακευτικά ζιζάνια θα δεσμεύσει περίπου 22 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά εκτάριο” – ένας ισχυρισμός που δεν υποστηρίζεται από καμία επίσημη πηγή σε καμία από τις δύο αναρτήσεις.
Η κάνναβη θεωρείται πράγματι πολύτιμη καλλιέργεια δέσμευσης άνθρακα – μαζί με πολλές άλλες εμπορικές καλλιέργειες, όπως η σόγια, το ρύζι, το σιτάρι και το ζαχαροκάλαμο. Ωστόσο, η καθαρή δέσμευση άνθρακα από τη βιομηχανική κάνναβη υπολογίζεται αλλού σε 0,67 τόνους ανά εκτάριο ετησίως. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον προηγούμενο ισχυρισμό και συγκρίσιμο με άλλες κοινές καλλιέργειες.
Η κάνναβη είναι μια ετήσια καλλιέργεια, που σημαίνει ότι συλλέγεται κάθε χρόνο. Επομένως, είναι διαφορετικό από τα δέντρα. Ενώ οι ετήσιες καλλιέργειες έχουν αναμφισβήτητη δυνατότητα ως συλλέκτες άνθρακα, ιδιαίτερα εάν τελικά δεν καίγονται ή δεν χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα (διαδικασίες που εκπέμπουν άνθρακα πίσω στην ατμόσφαιρα), τα πολυετή δέντρα θεωρούνται γενικά πιο σημαντικά στην προσπάθεια ελέγχου του ατμοσφαιρικού CO2.
Καθώς η κατανόησή μας για τη σύνθετη δυναμική της δέσμευσης άνθρακα από τη χερσαία βιομάζα μεγαλώνει, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι τα μεγάλα, ηλικιωμένα δέντρα είναι μακράν οι καλύτεροι συσσωρευτές άνθρακα με την πάροδο του χρόνου. Μια πρόσφατη μελέτη στο Nature διαπίστωσε ότι για την πλειονότητα των ειδών δέντρων, τα μεγαλύτερα, γηραιότερα άτομα είναι στην πραγματικότητα τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα από άποψη μάζας και αυξάνουν την ικανότητα δέσμευσης άνθρακα κάθε χρόνο καθώς μεγαλώνουν. Σε ακραίες περιπτώσεις, ένα μεγάλο δέντρο μπορεί να προσθέσει ισοδύναμο άνθρακα στο δάσος σε ένα χρόνο, καθώς ένα δέντρο μεσαίου μεγέθους μπορεί να συσσωρευτεί σε ολόκληρη τη ζωή του μέχρι σήμερα.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει λοιπόν η κάνναβη;
Με τις κατάλληλα διαχειριζόμενες τεχνικές, δεν υπάρχει λόγος να μην φυτεύονται βιομηχανική κάνναβη και φαρμακευτική κάνναβη ως μέρος μιας βιώσιμης στρατηγικής για τη δέσμευση άνθρακα. Ωστόσο, το ερώτημα εάν κάποιο φυτό είναι καλύτερος εκπομπός άνθρακα ή εκπομπών μονοτερπενίων δεν είναι το σωστό όταν πρόκειται για το ζήτημα της επίλυσης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του δικού μας είδους και άλλων ειδών από τα οποία εξαρτόμαστε. Η εστίαση σε μεμονωμένες καλλιέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση.
Αντί να βλέπουμε την κάνναβη ως το μόνο φυτό που πρόκειται να προστατεύσει από την περαιτέρω ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να επιδιώξουμε την προστασία όλων των εναπομεινάντων οικοσυστημάτων, τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερης βιοποικιλότητας και την εντατικοποίηση των ήδη εν εξελίξει στρατηγικών φύτευσης που περιλαμβάνουν μια σειρά από είδη κατάλληλα για ενδιαιτήματα και πιθανή χρήση.
Η καλλιέργεια περισσότερης κάνναβης, όπου ενδείκνυται, αναμφίβολα θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, αλλά η σημασία της δεν πρέπει να υπερεκτιμάται για τον σκοπό της απόκτησης υποστήριξης για νομιμοποίηση. Υπάρχουν ήδη πολλοί καλοί λόγοι για τη νομιμοποίηση της κάνναβης χωρίς να αραιώνεται το επιχείρημα με άγριους ισχυρισμούς και αβάσιμα γεγονότα. Αυτό μπορεί απλώς να καταλήξει να δώσει στην αντιπολίτευση καύσιμο για να δυσφημήσει το κίνημα.
Πηγή: sensiseeds.com