άτμιση κάνναβης

Η άτμιση κάνναβης είναι πιο υγιεινή από το κάπνισμα.

Γιατί η άτμιση κάνναβης είναι πιο υγιεινή από το κάπνισμα, σύμφωνα με την επιστήμη.


Ανεξάρτητα από το αν κανείς αναζητάει την ευχαρίστηση ή τη θεραπευτική ανακούφιση και αγωγή, συνήθως τα οφέλη καπνίσματος CBD  συνοδεύονται από μια πιθανή επιβάρυνση της προσωπική μας υγείας. Παρόλο που οι γιατροί και οι επιστήμονες καταλήγουν όλο και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη αποτελεί συχνά ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα οπιοειδή, είτε χρησιμοποιείτε φυτική κάνναβη, είτε λάδι ή ρητίνη, και είτε τη χρησιμοποιείτε για λόγους ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς
, ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καπνίσματος κάνναβης είναι ο ίδιος ο καπνός.

Η καύση και όχι η ίδια η κάνναβη, είναι ο ένοχος – και αυτό γιατί ο καπνός της κάνναβης περιέχει το ίδιο είδος χημικών ουσιών που βρίσκονται στο καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα τσιγάρων, οι ερευνητές βρίσκουν πως το κάπνισμα κάνναβης δεν συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου:

Σύμφωνα με τον Donald P. Tashkin, MD, ομότιμο καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA (μέσω HuffPo): “Τα ευρήματα από έναν περιορισμένο αριθμό καλά σχεδιασμένων επιδημιολογικών μελετών δεν υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ή των ανώτερων αεραγωγών από την ελαφριά ή μέτρια χρήση κάνναβης”. Και ακόμη και η βαριά χρήση κάνναβης έχει “πολύ χαμηλότερο κίνδυνο για πνευμονικές επιπλοκές” από τη εισπνοή καπνού”, δήλωσε ο Tashkin.

Υπάρχει όμως κάποια λύση σ’αυτό το πρόβλημα; Η επιστήμη λέει (κάπως) ναι, και η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω απ’ τη μύτη σας.

Μπορεί το κάπνισμα της κάνναβης να “προκαλεί ορατή και μικροσκοπική βλάβη στους μεγάλους αεραγωγούς που αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων χρόνιας βρογχίτιδας που υποχωρούν μετά τη διακοπή της χρήσης”, σύμφωνα με τον Tashkin…

 

…όχι όμως η άτμισή της.

Η άτμοποίηση της κάνναβης φαίνεται να περιορίζει τις βλαβερές πνευμονικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει το κάπνισμα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καπνίσματος βρίσκεται στον ίδιο τον καπνό.

“Οι άνθρωποι που ατμίζουν αναφέρουν μειωμένα αναπνευστικά προβλήματα” σε σύγκριση με εκείνους που καπνίζουν τη κάνναβη”, σύμφωνα με την Marilyn Huestis (στο BuzzFeed News), επικεφαλής της χημείας και του μεταβολισμού των ναρκωτικών στο Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών, η οποία έχει μελετήσει τις φυσικολογικές επιδράσεις της άτμισης κανναβιδιόλης.

Σε αντίθεση με το τσιγάρο ή το μπονγκ, οι ατμοποιητές θερμαίνουν την κάνναβη σε θερμοκρασίες που απελευθερώνουν τα κανναβινοειδή – τα καλά συστατικά που εκκρίνονται από τα άνθη της κάνναβης και προκαλούν μια αίσθηση “ανεβάσματος” – ενώ παρέχουν ανακούφιση σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ο πόνος, η ναυτία, το άγχος και η φλεγμονή χωρίς να δημιουργεί τις τοξίνες που συνδέονται με την καύση.

“Ήταν το προϊόν που χρειαζόμασταν στη ζωή μας”, δήλωσε ο Mark Williams, πρώην προγραμματιστής της Apple και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας ατμοποίησης Firefly, σε δήλωσή του στο KINDLAND.

“Η Firefly σχεδιάστηκε γύρω από το φυτό”, δήλωσε στο KINDLAND η Rachel Dugas, η οποία επιβλέπει τις προσπάθειες μάρκετινγκ της Firefly. “Και η δυναμική θέρμανση με συναγωγή δημιουργεί κάτι που ονομάζουμε “η εμπειρία ολόκληρου του φυτού”.

Σύμφωνα με την Dugas, η τεχνολογία θέρμανσης με δυναμική συναγωγή “ατμοποιεί μόνο το περιεχόμενο του σκεύους κατα την εισπνοή”, για να μειωθεί η σπατάλη φυτικών υλικών. Και ότι, “ο ατμός δημιουργείται μέσα σε ένα φάσμα θερμοκρασιών,  πράγμα που σημαίνει ότι [ο χρήστης] είναι σε θέση να αποκομίσει περισσότερα ενεργά συστατικά του φυτού από ό,τι θα έκανε με άλλους ατμοποιητές, με τους οποίους ορισμένα τερπένια και συστατικά θα είχαν ήδη εξατμιστεί πριν καν εισπνεύσει”.

“Επειδή τίποτα δεν καίγεται, δεν δημιουργούνται τα ίδια τοξικά υποπροϊόντα που παράγει το κάπνισμα”, δήλωσε ο Dugas στο KINDLAND.

 

Η Κάνναβη πριν και μετά την ατμοποίηση

άτμιση κάνναβης

Το αποτέλεσμα είναι ότι “τα αναπνευστικά συμπτώματα όπως ο βήχας, το φλέγμα και το σφίξιμο στο στήθος… είναι λιγότερο σοβαρά μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν ατμοποιητές”, σύμφωνα με τον Dr. Mitch Earlywine, ερευνητή ναρκωτικών και καθηγητή ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Albany.

Η θετική επίδραση που δημιουργεί η άτμιση έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ποσότητα της κάνναβης που χρησιμοποιείται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, “οι τακτικοί χρήστες τσιγάρων, blunts, pipes και water pipes μπορούν να μειώσουν τα αναπνευστικά τους συμπτώματα απλά μεταβαίνοντας σε έναν ατμοποιητή”.

 

Η χρήση που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια μπορεί να είναι και η πιο ευχάριστη…

Ο “Highway Code” είναι ένας οδηγός αφιερωμένος σε μια πιο ασφαλή και ευχάριστη χρήση ναρκωτικών που δημιουργήθηκε από την Global Drug Survey, μια ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών με έδρα το Λονδίνο, στην οποία πήραν μέρος “άνθρωποι που κάνουν πραγματικά χρήση ναρκωτικών” (σχεδόν 80.000 άτομα έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Έρευνα για τα Ναρκωτικά του 2014.)

Τα αποτελέσματα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών μπορεί να είναι και η πιο ευχάριστη: 38.000 χρήστες κάνναβης ψήφισαν τη “χρήση ατμοποιητή” ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να μειώσει κανείς κάθε πιθανή επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα κάνναβης. Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χρήση ατμοποιητή βελτίωσε την “ευχαρίστηση που σχετίζεται με την κάνναβη”.

άτμιση κάνναβης

 

Από το the Highway Code:

“Το κάπνισμα κάνναβης είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος χρήσης της. Η καύση της κάνναβης είναι αυτή που απελευθερώνει πίσσα και χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Σε αντίθεση με το τσιγάρο ή το bong, οι ατμοποιητές παράγουν ατμό θερμαίνοντας την κάνναβη κάτω από τη θερμοκρασία καύσης της. Αυτό σημαίνει ότι η THC απελευθερώνεται αλλά ο καπνός που περιέχει πίσσα και τοξίνες μειώνεται σημαντικά. Αν και τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, το πιο πιθανό είναι ότι μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο για τους πνεύμονές σας μεταβαίνοντας σε έναν ατμοποιητή. Είναι επίσης πιθανό ότι ορισμένοι τύποι ατμοποιητών μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην προστασία της υγείας σας”.

άτμιση κάνναβης

 

Μια άλλη μελέτη του 2016 που διεξήχθη μέσω διαδικτυακής έρευνας από μια ομάδα ερευνητών του Dartmouth, “Characterizing Vaporizer Use Among Cannabis Users” κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

“Εκείνοι που προτίµησαν την άτμιση κάνναβης ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο υγιείς, ενώ ο ατμός που δημιουργεί ο ατμοποιητής έχει καλύτερη γεύση και προσφέρει καλύτερα αποτελέσµατα”.

Σίγουρα, η άτμιση έχει εξελιχθεί λιγότερο ως τάση και περισσότερο ως συνειδητή επιλογή για τους καταναλωτές κάνναβης που αναζητούν μια πιο “καθαρή” εμπειρία.

Με αυτό κατά νου, ο Williams της Firefly δηλώνει ότι η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τη μέθοδο του ατμίσματος είναι μία από τις πιο επιτακτικές προκλήσεις της εταιρείας του: “Είναι λίγο περίπλοκο θέμα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να το κατανοήσουμε”.

Ο Dugas της Firefly συμφωνεί με αυτούς τους ισχυρισμούς και αναφέρεται στο άτμισμα ως μια πιο “συνειδητή” κατανάλωση.

“Χάρη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί [η συσκευή], καλείστε να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στην αναπνοή σας, κάτι το οποίο, όπως και στον διαλογισμό, σας θέτει στην ιδανική ψυχολογία για να είστε παρόντες και να απολαμβάνετε το vape session σας στο έπακρο”.

Τόσο με τα πλεονέκτημα που παρέχει στην υγεία σας, όσο και με τη βελτίωση της εμπειρίας που προσφέρει η κάνναβη, η ποιότητα του ίδιου του ατμοποιητή παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς ένας υποδεέστερος ατμοποιητής θα υπολείπεται σε τουλάχιστον μία κατηγορία.

 

Η ατμιστική κάνναβη σε αριθμούς

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την California NORML και την MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies), οι ατμοποιητές μετατρέπουν περίπου το 46% της διαθέσιμης THC σε ατμό, ενώ το τσιγάρο μετατρέπει λιγότερο από το 25% της THC σε καπνό. Συγκρίνοντας τους ατμούς κάνναβης με τον καπνό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ατμοί “αποτελούνται σε συντριπτικό βαθμό από THC, το κύριο ενεργό συστατικό της κάνναβης, ενώ ο καπνός που καίγεται περιέχει πάνω από 100 άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πολυσύνθετων αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) και καρκινογόνων τοξινών που βρίσκονται συνήθως στον καπνό του τσιγάρου”.

 

Σε μια μελέτη του 2007 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (“Smokeless Cannabis Delivery Device Found Efficient and Less Toxic“), “οι ασθενείς αξιολόγησαν το “ανέβασμα” που βίωσαν τόσο από το κάπνισμα όσο και από την άτμιση κάνναβης και σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης δεν διαπίστωσαν κάποια διαφορά”. Επιπλέον, οι ασθενείς ρωτήθηκαν ποια μέθοδο προτιμούσαν: “Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών προτίμησαν την άτμιση από το κάπνισμα, επιλέγοντας την μέθοδο με τις λιγότερες παρενέργειες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα”.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο KINDLAND. 

Πηγή: volteface.me

 

Το CBD-A και το CBG-A προστατεύουν από τις λοιμώξεις COVID-19
Έλαιο CBD κατά της αλλεργικής ρινίτιδας
Κλείσιμο Το καλάθι μου
Κλείσιμο
Κλείσιμο
Κατηγορίες