Αφιέρωμα στα τερπένια του φυτού
Tα τερπένια ή πιο σωστά τα τερπενοειδή είναι αυτά που δίνουν στην κάνναβη άρωμα και, ανάλογα με την ποικιλία, μια ελαφρά γεύση από μούρα, λεμόνι ή τριαντάφυλλο, αυτά που κάνουν τη γεύση και τη μυρωδιά της πιο πικάντικη ή πιο γλυκιά.
Τα τερπένια υπάρχουν σε πολλά φυτά, φρούτα και βότανα, οι δε ιδιότητές τους είναι αποδεδειγμένα θεραπευτικές. Δρουν στους υποδοχείς και τους νευροδιαβιβαστές παρόμοια με τα αντικαταθλιπτικά και αυξάνουν τη δραστικότητα της ντοπαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο FDA (ο ΕΟΦ των ΗΠΑ) και άλλοι Οργανισμοί Υγείας έχουν αναγνωρίσει τα τερπένια ως “ασφαλή”. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι τρόποι με τους οποίους τα τερπένια της κάνναβης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιατρικά βοηθώντας στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος
Τα Τερπένια της Κάνναβης
Μυρσένιο (Myrcene)
Το μυρσένιο είναι το πιο συνηθισμένο τερπένιο που περιέχει η κάνναβη. Το άρωμά του κι η γήινη γεύση του θυμίζουν μόσχο και γαρύφαλλο.
Το μυρσένιο βρίσκεται στο έλαιο λυκίσκου, στα εσπεριδοειδή, στα φύλλα δάφνης, στον ευκάλυπτο, στο άγριο θυμάρι, στο λεμόνι και πολλά άλλα φυτά.
Ένα υψηλό επίπεδο μυρσενίου στην κάνναβη (συνήθως πάνω από το 0,5%) έχει συχνά ως αποτέλεσμα την κατάσταση “couch-lock”. Όταν ο χρήστης βρεθεί σε αυτήν πρακτικά είναι πολύ “φτιαγμένος” για να σηκωθεί από τον καναπέ και να λειτουργήσει κανονικά, εξού και ο όρος που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «κλειδωμένος στον καναπέ» .
Το μυρσένιο είναι ένα ισχυρό αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβιοτικό και αντι-μεταλλαξιογόνο.
Πινένιο (Pinene)
Το πινένιο έχει διακριτικά αρώματα από πεύκο και έλατο. Υπάρχουν δύο δομικά ισομερή του πινένιου που απαντώνται στη φύση: το α-πινένιο και το β-πινένιο. Και οι δύο μορφές βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στη ρητίνη του πεύκου.
Το πινένιο χρησιμοποιείται στην ιατρική ως αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό, βρογχοδιασταλτικό και τοπικό αντισηπτικό. Μάλιστα το α-πινένιο είναι μια φυσική ένωση που απομονώνεται από το έλαιο πευκοβελόνας και έχει χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για πολλά χρόνια.
Λιμονένιο (Limonene)
Το λιμονένιο είναι μία από τις δύο κύριες ενώσεις που σχηματίζονται από το πινένιο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιμονένιο έχουν ισχυρές μυρωδιές εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλια, λεμόνια και λάϊμ.
Οι ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιμονένιο δημιουργούν μια γενική άνοδο στη διάθεση.
Το λιμονένιο απορροφάται έντονα από την εισπνοή και εμφανίζεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Βοηθά στην απορρόφηση άλλων τερπενίων μέσω του δέρματος και άλλων σωματικών ιστών.
Είναι τεκμηριωμένο ότι το λιμονένιο καταστέλλει την ανάπτυξη πολλών ειδών μυκήτων και βακτηριδίων.
Το λιμονένιο επίσης πιθανολογείται ότι είναι ευεργετικό στην προστασία από διάφορους καρκίνους.
Το στοματικά χορηγούμενο λιμονένιο υπόκειται σήμερα σε κλινικές δοκιμές στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ενώ έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι συμβάλλει και στην απώλεια βάρους.
Καρυοφυλλένιο (Caryophyllene)
Το βήτα-καρυοφυλλένιο είναι ένα τερπένιο που βρίσκεται σε πολλά φυτά όπως τον βασιλικό Ταϊλάνδης, στο γαρύφαλλο, στα φύλλα κανέλλας και στο μαύρο πιπέρι και σε μικρές ποσότητες στην λεβάντα. Το άρωμά του έχει περιγραφεί ως πιπερώδες, ξυλώδες ή και πικάντικο.
Το καρυοφυλλένιο είναι το μόνο τερπένιο που είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (CB2).
Οι μελέτες δείχνουν ότι το β- καρυοφυλλένιο μπορεί να έχει πιθανές εφαρμογές σε θεραπείες του καρκίνου.
Λιναλοόλη (Linalool)
Η λιναλοόλη έχει πινελιές αρώματος λουλουδιών και λεβάντας. Οι ποικιλίες κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητας σε λιναλοόλη έχουν ηρεμιστικά, χαλαρωτικά αποτελέσματα.
Η λιναλοόλη έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως βοηθητικό ύπνου μιας και μειώνει τα συναισθήματα ανησυχίας που μπορεί να προκαλέσει η καθαρή THC, καθιστώντας την έτσι χρήσιμη στη θεραπεία τόσο της ψύχωσης όσο και του άγχους.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η λιναλοόλη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την φλεγμονή του πνεύμονα και να αποκαταστήσει τη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία (καθιστώντας τη χρήσιμη στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer).
Τερπινολένιο (Terpinolene)
Το τερπινολένιο έχει άρωμα πεύκου με ελαφρές φυτικές και λουλουδιαστές αποχρώσεις και τείνει να έχει μια γλυκιά γεύση που θυμίζει εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.
Το τερπινολένιο είναι ένα κοινό συστατικό του φασκόμηλου και του δενδρολίβανου και βρίσκεται στο έλαιο που προέρχεται από το κυπαρίσσι Monterey.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα κοινή η χρήση του σε σαπούνια και αρώματα, ενώ είναι και ένα πολύ καλό απωθητικό εντόμων.
Το τερπινολένιο έχει καταγραφεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ αναστέλλει και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που εμπλέκεται σε μια ποικιλία ανθρώπινων καρκίνων.
Kαμφένιο (Camphene)
Το καμφένιο εκπέμπει πικάντικες μυρωδιές από υγρές δασικές εκτάσεις και βελόνες από έλατα.
Το καμφένιο μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς μείωσε τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε.
Τερπινεόλη (Terpineol)
Το άρωμα της τερπινεόλης έχει συγκριθεί με αυτό της πασχαλιάς και των λουλουδιών. Η τερπινεόλη βρίσκεται συχνά σε ποικιλίες κάνναβης που έχουν υψηλά επίπεδα πινενίου, που το δυνατό του άρωμα δυστυχώς καλύπτει συχνά τα αρώματα της τερπινεόλης.
Η τερπινεόλη είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικά, χαλαρωτικά αποτελέσματα. Επίσης παρουσιάζει αντιβιοτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Φελλανδρένιο (Phellandrene)
Το φελλανδρένιο περιγράφεται ως πιπεράτο, με ελαφρύ άρωμα εσπεριδοειδών και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών.
Το φελλανδρένιο μπορεί να βρεθεί σε διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως κανέλα, σκόρδο, άνηθο, τζίντζερ και μαϊντανό.
Το έλαιο πιπεριού και το έλαιο άνηθου αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από φελλανδρένιο. Το τερπένιο αυτό, απορροφάται μέσω του δέρματος γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε αρώματα, ενώ συχνά το βρίσκουμε ως αρωματική ουσία και σε προϊόντα διατροφής.
Καρένιο (Carene)
Έχει γλυκιά και έντονη οσμή και βρίσκεται σε πολλά υγιή ευεργετικά αιθέρια έλαια όπως το κυπαρισσέλαιο και τα αιθέρια έλαια πευκοβελονών και χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε πολλά προϊόντα.
Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Είναι μη τοξικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό όταν εισπνέεται. Γι’ αυτό και μπορεί να προκαλέσει βήχα καθώς και φαγούρα στο λαιμό και ερεθισμό στα μάτια όταν καπνίζεται η κάνναβη που περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητά του.
Το βρίσκουμε επίσης στο πεύκο, την πιπεριά, το έλαιο βασιλικού, αλλά και στον χυμό του γκρέιπφρουτ και του πορτοκαλιού, τα έλαια φλούδας λεμoνιού, λάιμ, μανταρίνια και κουμκουάτ.
Χουμουλένιο (Humulene)
Το χουμουλένιο είναι αυτό που δίνει στη μπύρα το ξεχωριστό άρωμα λυκίσκου και το βρίσκουμε στα στελέχη της κάνναβης sativa και στο βιετναμέζικο κόλιανδρο.
Το χουμουλένιο θεωρείται αντικαρκινικό, αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες και κατασταλτικό της όρεξης. Συνήθως χρησιμοποιείται ως μείζων φάρμακο για φλεγμονές, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στην κινεζική ιατρική.
Πουλεγόνη (Pulegone)
Η πουλεγόνη είναι ένα δευτερεύον συστατικό της κάνναβης ενώ υψηλότερες συγκεντρώσεις πουλεγόνης βρίσκονται στο δεντρολίβανο, έχει ένα ευχάριστο άρωμα μέντας και θεωρείται ισχυρό εντομοκτόνο.
Μια μελέτη εθνοφαρμακολογίας δείχνει ότι η πουλεγόνη μπορεί να έχει σημαντικές ηρεμιστικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις παρενέργειες της απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Σαβινένιο (Sabinene)
Το σαβινένιο είναι ένα τερπένιο του οποίου τα αρώματα θυμίζουν ένα μείγμα από πεύκα, πορτοκάλια και μπαχαρικά.
Εμφανίζεται σε πολλά φυτά όπως η ερυθρελάτη, το μαύρο πιπέρι και ο βασιλικός.
Γερανιόλη (Geraniol)
Η γερανιόλη παράγει μια γλυκιά, ευχάριστη οσμή παρόμοια με τα τριαντάφυλλα. Αυτό την κάνει μια δημοφιλής επιλογή για πολλά προϊόντα μπάνιου και σώματος.
Είναι επίσης γνωστό ότι είναι ένα αποτελεσματικό απωθητικό κουνουπιών. Ιατρικά, η γερανιόλη δείχνει πολλές υποσχέσεις για τη θεραπεία της νευροπάθειας.
Πηγή: cannabisnews.gr